Bilgisayar; ekonomi, bilim, mühendislik, eğitim ve askeri alanlarda yardımcı olması için üretilmiştir. Çok karmaşık formüllerin sonucunu kısa zamanda elde etmek için programlar yazılmıştır. Özellikle İkinci Dünya Savaşı veri şifreleme ve silahların hedefi daha doğru bulması gibi konular sebebi ile bilgisayarın gelişimi hızlanmıştır. Bir programlama dilini neden öğreniriz? Bu sorunun cevabı, eğlence için, bir ihtiyacı gidermek için, kariyer için veya zekânızı kanıtlamak için olabilir. Para kazanmak her ne kadar birincil hedef gibi görünse de, eğer işinizi severek yapmıyor iseniz, ne kadar kazandığınızın pek önemi olmaz.
Eğer bilgisayara ne yapması gerektiğini söylemezseniz, hiçbir şey icra etmez. Bilgisayara yaptırmak istediğiniz şeyi iki şekilde gerçekleştirebilirsiniz: - Adım adım bir program yazarak
- Uygun bir program satın alarak
Bazı programların giriş ve çıkışları: İyi bir programın temel özellikleri şunlardır:
Doğruluk : Verilen görevlerin tam olarak yerine getirilmesidir. Dayanıklılık : Beklenmedik hatalardan dolayı programın çalışması
kesilmemelidir. Genişletilebilme : İleri aşamalarda görevlerin değişikliği veya yenilerinin
eklenmesi kolay olmalıdır. Basitlik : Karmaşık tasarımlardan kaçınmak gerekir. Modülerlik : Program kodları başka programlar içinde de kullanılabilmelidir.
Uyumluluk : Başka bilgisayar ve sistemlerde çalışabilmelidir. Kontrol edilebilirlik : Hata olabilecek yerlere açıklayıcı hata mesajları konul malıdır. Kolay kullanım : Kullanıcılara birimi kolay olmalı ve rahat öğrenilebilmelidir. Parçalanabilirlik : Problemin küçük parçalara ayrılarak yazılmasıdır. Anlaşılırlık : Başkasının yazıldığı program elden geçirilirken rahatça
okunabilmelidir. Koruma : Modüller birbirlerine müdahale etmemelidirler. Temel olarak bir algoritma, bilgisayara belli bir problemin çözümünü anlatmaktır.
Dünya problemlerden oluştuğuna göre, pratikte insanların yazabileceği program sayısı ve çeşitliliğinin bitmesi çok zordur. Büyük bir problemin bilgisayara yaptırılması için, genellikle küçük parçalara bölmek gereklidir.
Örneğin bir oyunda şu adımları çözmek gerekebilir: - Kullanıcının bir nesneyi (araba, adam, uzay gemisi…) nasıl hareket ettirebileceği
- Nesnenin duvar, uçurum veya çevredeki başka nesnelere göre çarpmadan, düşmeden nasıl hareket edeceği
- Gerçekçi olarak çevre tasarımı yapmak
- Gelen merminin nereye çarptığını bulmak ve oyuncunun sağlık durumunu ekrana yazmak
Programlama genellikle zor değildir, ama zaman harcayan bir iştir.
Eğer adım adım bir yeri tarif edebiliyorsanız, program yazabilirsiniz. Bir bilgisayar aptal olduğuna göre ona ne yapacağını adım adım anlatmanız gereklidir.
Arkadaşınıza evinizin yolunu tarif ederken: - Yayla mahallesine git
- Çınar sokağına git
- Trafik ışıklarından sağa dön
- İki sokak ileride sola dön
Bir insan için kolay olan bu adımlar bilgisayarda yazıldığında hiçbir anlam ifade etmez: - Yayla mahallesine nasıl gideceğim?
- Çınar sokağını nasıl belirleyeceğim?
- Işıklardan ne kadar sonra sağa döneceğim?
- Sola dönünce arabayı nasıl park edeceğim?
Bilgisayar Programı İçin Neler Bilmeliyim? İstek: Önünüze ne kadar engel çıksa da, isteğiniz varsa öğrenirsiniz. (Kanuni olmayan bir şey ile ilgileniyorsanız, hapishanede geçirilecek zamanınız olabilir!)
Meraklılık: Bu sayede öğreneceğiniz dil size angarya gibi gelmez.
Hayal gücü: Böylece daha ilginç ve faydalı program yapabilirsiniz. Programlama Dili Bilgisayara yapmasını istediğimiz işlemleri söylemek için kodlar kullanılır. Bu kodlara kısaca “programlama dili” denir. Programlama dili bilgisayar ile aramızdaki iletişimi sağlar.
Komutlar bir araya gelerek “program” meydana getirir. Belli bir dil ile yazılmış komutlara “kaynak kod” da diyebiliriz. Neden Birçok Programlama Dili Vardır? Her programlama dili özel bir amaca hizmet eder. İnsanlar farklı problemleri çözmek için değişik programlama dilleri yazmışlardır. Temelde bilgisayarlar 1 ve 0’lardan oluşan ikilik sayı* sistemindeki dili anlarlar. Buna “makine dili” denir: 0010 1010 0001 1101
0011 1100 1010 1111
0101 0110 1101 0101
1101 1111 0010 1001 Makine dilinin dezavantajları, kodları yazarken hata yapılma olasılığının fazla olması ve yazımının uzun sürmesidir. Makine dilinin daha rahat programlanması için 1950’li yıllarda “assembly dili” geliştirilmiştir. “Assembly dili” basit, hatırlanması kolay deyimlerden oluşur. Programcılar 1 ve 0 ile program yazma yerine “assembly” dilini geliştirmişlerdir, bilgisayarın bu yazılanlarla ilgili hiçbir fikri yoktur. Bu sebeple programcılar “assembly dil” komutlarını“makine dili”ne çeviren programlar yazmışlardır. Bu programlara “makine dili çeviricisi - assembler” denir. Böylece “assembly dili” ile yazılmışbir kod, bilgisayarın anlayabileceği “makine dili”ne dönüşmüş olur. Bir çevrim örneği: (1100)2 = 1 * 23 + 1 * 22 + 0 * 21 + 0 * 20 = 8 + 4 = (12)10 Soru: (10101) in 10 luk sistemdeki karşılığı nedir. 
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder